søndag 8. juli 2007

A Bugs Life (1998)


Hver sommer invaderes maurene som bor på Maurøya av en horde gresshopper som tvinger dem til å jobbe fletta av seg for å sanke inn mat til seg. Skrekken er den samme hvert år: Hva om de ikke blir fornøyde?? Så ett år når alt er samlet inn og lagt på "offersteinen" som maurene kaller den, og de flykter i vill panikk inn i tua når de hører gresshoppene komme, blir mauren Flik låst ute. ved et uhell kommer han til å velte steinen i stresset med å legge fra seg sin last, og alt raser ut i en søledam. Hopper - gresshoppenes leder - blir rasende og gir maurene frist til sesongen er over til å samle DOBBELT så mye mat, og klarer de ikke fristen vil det få fatale følger. Da gresshoppene drar, blir Flik stilt ansvarlig for ulykken, og sendes bort fra Maurøya for å hente hjelp for å ta gresshoppene. Flik som kom med forslaget tror han blir sendt avgårde med koloniens tillit, men vet ikke at kolonien ser på dette som en glimrende måte å bli kvitt ham på. Dette er jo rene selvmordsoppdraget! Å forlate øya er nemlig livsfarlig, med tanke på insektspisende dyr og liknende. Men Flik drar villig avgårde med godt mot, og finner etter en stund en samling insekter han tror er en gjeng med sterke krigere som han vender tilbake til kolonien med. Det han IKKE vet, er at dette bare er bare er en gjeng med arbeidsløse loppesirkus-insekter, bl.a den fyldige sommerfugllarven Heimlich, Marihøna Francis, Den vandrende pinnen Slim, neshornbilla Dim, og en aldrende kneler ved navn Manny...
Dette er filmen som kom omtrent samtidig med den fantastiske animajonsfilmen "Antz", og mange mente at en av disse filmene plagierte hverandre. Jeg kan godt skjønne hvorfor, for i begge filmene er det snakk om en truende større insektart (i Antz er det termitter i stedet for gresshopper), det er også snakk om en hvilken-som-helst-maur som føler seg ubetydelig og blir den store helten, og en maurprinsesse som er sentral i handlingen. Bortsett fra det er filmene i seg selv ganske ulike. Det er lett å se at A Bugs Life er en Disney-film iallefall. Og når det er sagt, vet vi at det er en underholdende og langt fra dårlig animasjonsfilm vi har i vente. Pixar står for produksjonen, selskapet som ikke har gitt oss annet enn glimrende animasjonsfilmer (Toy Story 1 og 2, Monsterbedriften, Finding Nemo, The Incredibles og Cars), og A Bugs Life føyer seg glatt inn i rekken av fornøyelige pixar-filmer. Den er langt fra den beste, men også langt fra dårlig! For det jeg liker med Pixar-filmene, er den herlige humoren. Ofte er det situasjoner som får meg til å gapskratte, de har humor som passer for både voksne og barn, og ofte en god del meldinger som kanskje er mest myntet på voksne. Slik er det også i A Bugs Life, og dette redder filmen ganske mye fra å drukne i standard-barnefilm-aaaaltfor-velkjent-handling-film-fella.
En ting som slo meg med A Bugs Life, for øvrig, er at den egentlig var nokså brutal. Scenene med gress- hoppene var temmelig skremmende til å være en animasjon for de aller minste. Enkelte scener var rett og slett skumle...! (burde jeg bli flau nå??) :-P Men så seiler den herlige Disney-varmen inn over resten av filmen og gjør den akkurat så god som den skal være. Dessverre hadde jeg sett Antz såpass mange ganger før denne filmen, slik at jeg ikke klarte å la være å se etter likheter, og dette ødela litt. Så ha iallefall dét i tankene dersom du ikke har sett denne filmen, men har planer om det: Ikke tenk på Antz dersom du har sett den... ;)

Blant skuespillerne som gir stemmene til karakterene finner vi en rekke kjente navn, og her blir det som vanlig spennende når det gjelder animasjonsfilmer: hvordan karakterisere skuespillerne, med tanke på at vi ikke ser et fnugg av dem, men bare hører dem?? Men tingen med gode animasjonsfilmer er at de som regel har talentfulle skuespillere som gir enormt mye av seg selv og virkelig legger sjela i stemmen sin når dem står og leser inn replikkene. Kevin Spacey er vel den mest kjente og gir i denne filmen stemmen til den onde gresshoppe- lederen Hopper. Som regel er man vant til Spacey i lettere sympatiske og koselige roller, men når han plootselig gir stemmen til filmens slemming, er det så til de grader tøft og passende at det var en fryd å høre på! I tillegg hører vi stemmer fra Julia Louis-Dreyfus som vi kjenner som Elaine i Seinfeld, David Hyde Pierce som den vandrende pinnen Slim, Brad Garrett som Dim, og Dave Foley som Flik. Alle bidrar med stemmene sine på en god og humoristisk måte og leverer replikkene sine godt. I tillegg var det en sann fryd å høre Denis Leary som stemmen til en marihøne...!! Seriøst, jeg trodde jeg skulle dø under denne filmen av latter da jeg hørte dette...! Mannen som har gitt oss bannskap og styggord fra sins stand-up show er plootselig å høre som stemmen til en marihøne...! Ubetalelig!
Og så dukker selvfølgelig John Ratzenberger opp som en av stemmene, som han alltid gjør i hver eneste Pixar-film. Her er han å høre som stemmen til P.T Flea - direktøren for loppesirkuset. Det er liksom ikke noen skikkelig Pixarfilm dersom han ikke har en av stemmene... :)

Fornøyelig Pixar-film dette her, men langt fra den beste. God humor (kunne nok vært morsommere), en grei story og gode skuespillere som gir gode karakterer. Men til tider altfor lik Antz. Allikevel en fornøyelig film med god mengde humor som passer for barn så vel som voksne.

6/10












"NeineiNEI! Nå er det 'Bæ bæ lille lam' vi øver på! IKKE 'Lille Petter Edderkopp'!!"

Ingen kommentarer: