onsdag 4. april 2007

Memento (2000)

Leonard Shelby (Guy Pearce) husker alt fram til den natten da hans kone blir brutalt voldtatt og drept. Men helt siden denne hendelsen har han lidd av korttids hukommelsestap, og kan derfor ikke huske noen hendelser, plasser han har vært, eller folk han har møtt for bare noen minutter siden.
Fast bestemt på å finne ut hvem som drepte kona, har han brukt sin egen kropp som notisblokk, hvor han har tatovert stikkord og ledetråder, samt polaroid-fotografier som eneste måte å samle bevis på.
Gjennom etterforskingen virker det som han får hjelp av en bartender ved navn Natalie (Carrie-Anne Moss), som muligens har sin egen hemmelige agenda, og en politietterforsker ved navn Teddy (Joe Pantoliano) hvis vennskap er lettere suspekt.

Gjennom filmen følger vi Shelby's hukommelse, noe som gjør at alt går i revers. Dette er noe av det som gjør filmen så utrolig glimrende! Det er en original vri, og selv om man starter med slutten og slutter med starten... (ehh.. ja no' sånt), så er det allikevel utrolig spennende å sitte og vente på hvordan det hele startet. Filmen er nemlig full av plott og overraskende vrier som gjør at man blir sittende og bite negler i spenning om hva som skjedde. Christopher Nolan's regi er fremragende, han bringer oss inn i Shelby's verden på en utrolig god måte. Man sitter som filmtitter og kjenner på kroppen hvordan hovedpersonen har det! Lite dynamisk filming gjør at man hele tiden holder seg på Shelby's nivå og følger hans tanker, og en glimrende klipping sørger for å ivareta spenningen selv om man vet hvordan det hele "slutter".

Glimrende og original thriller!

9/10














"Å faen! Var jeg SÅ full i går???"

Ingen kommentarer: