mandag 6. august 2007

Cars (2006)

Lightning McQueen er en ung, litt høy-på-pæra-nybegynner racerbil som er med i det siste løpet for sesongen. Av alle bilene er de tre favoritter: The King er veteranen som vinner hvert løp, Chick Hicks er den som alltid fullfører som nr 2, og McQueen er nybegynneren som allerede har rukket å bli den mest profilerte. Når løpet ender uavgjort mellom de tre, blir det avgjort å holde et nytt med bare de tre for å få én vinner, et løp som skal finne sted om en uke i Los Angeles California. Det er et godt stykke å dra, og på veien dit skjer det noe som gjør at McQueen forviller seg bort fra motorveien og havner til slutt i en liten avsides by ved navn Radiator Springs. En by som ligger ved den gamle Route 66, og som har blitt glemt for lenge siden da motorveien ble bygd. Vettskremt av denne oppdagelsen ender McQueen ved et uhell opp med å ødelegge byens hovedvei, og dømmes pga dette til samfunnstjeneste ved å reparere den igjen. Under dette oppholdet for å fikse veien, blir han kjent med en litt rar, men sympatisk slepebil ved navn Mater og en lekker Porche Carrera ved navn Sally, samt mange andre biler som han oppfatter som lettere merkelige. McQueen ønsker bare å komme seg til California og fullføre (vinne) løpet slik at han samtidig vinner en enorm sponsor-kontrakt og blir enda mer populær og berømt, men etter hvert som tiden går og han blir mer og mer kjent med innbyggerne i Radiator Springs, lærer han seg at livet ikke bare dreier seg om troféer og berømmelse, samtidig som han også innser hva vennskap og det å ha en familie betyr...
Det er mye jeg kan si om en Pixar-film. Problemet er bare det at det blir å gjenta meg selv for hver gang. For Pixar-filmer er utstyrt med en garanti om å levere perfekte filmer når det gjelder solide doser av underholdning, humor, rørende historier og generell kos. Men Cars skiller seg samtidig litt mer ut. Hvordan? Vel, på det meste egentlig. For bare historien i seg selv er så genialt original at det er en sann fryd! Joa, man har vært borti klisjeen med at hovedpersonen innser livets realiteter og verdier før, men det som er så genialt med Cars, er detaljene. For her er ALT biler, eller har med biler å gjøre... Aktørene er biler, landskapene er formet som bileffekter, ja, til og med INSEKTENE er bittesmå biler med vinger som surrer rundt, og det er dette som gjør historien så genial. Alt er så gjennomført. Det er dekkbutikker som i den verden blir som våre skoforretninger er for oss, bensinstasjonene blir som kafeer... ja, du skjønner sikkert tegninga. Gjennomført rett og slett :)
John Lasseter er tilbake som regissør for denne Pixar-filmen, og dette er hans fjerde film i rekken. De tre andre er Toy Story 1 & 2, og A Bugs Life. Dette er alle tre filmer som i mitt syn viser at Lasseter kan dette med å få fram en familie-animasjonsfilm som virkelig passer for HELE familien. Samtidig har han en måte å fortelle historien på som gir filmen et preg av å være mer enn bare en animasjonsfilm. Han er flink til å fokusere på det som skjer i omgivelsene, og fortelle historien på en slik måte at man sitter trollbundet i spenning av det som skjer på skjermen. Samtidig er han også flink til å bruke kameravinkling (hvis man kan kalle det kameravinkling i en animasjonsfilm...) til å gi et mer live-action-movie-preg, og dette er noe ihvertfall jeg faller for hver gang :) Når det er sagt er dette kanskje noe som er enda mer gjeldene i Cars enn i noen andre animasjonsfilmer jeg har sett tidligere. For her er det spektakulære bilracing-scener, det er foto av omgivelser, og en haug med action som er så vanvittig godt "filmet" og arrangert at det gir en enorm filmopplevelse! For ikke å snakke om lydeffektene i denne filmen! For lydredigeringen er noe av det mest spektakulære jeg har vært borti til en animasjonsfilm, og burde så absolutt fått en Oscarnominasjon for dette!
Som vanlig er det også en haug med kjente skuespillere å finne bak kulissene her. Vi hører Owen Wilson som den til å begynne med selvopptatte McQueen, og denne mannen passer perfekt til denne rollen. Alle husker vel hans flørtende høy-på-pæra-tolkning fra filmer som Armageddon, Tha Haunting, Shanghai Noon og Shanghai Knights for å nevne noen... ;) Vi hører også stemmene til storstjerner som Paul Newman, samt andre kjente skuespillere som Bonnie Hunt, Michael Keaton, Cheech Marin, Tony Shaloub, George Carlin, og selvfølgelig dukker John Ratzenberger opp som en av stemmene også her. Samtlige gjør de herlige tolkninger av sine roller, og bidrar til å levere nok en Pixar-perle.
Den klisjeaktige stoyen til tross... konseptet er såpass originalt og kult at man kan ikke gjøre annet enn å digge hele greia. Samtidig er det som vanlig bøttevis med god humor (hehe, spesielt fornøyelig er et par scener med noen traktorer, uten at jeg skal avsløre FOR mye), og en haug med spenning og action som nok en gang sikrer en fantastisk filmopplevelse! Et lite tips: se filmen på et litt mer enn middels okå annlegg, lukk alle vinduer og dører, send ut nabovarsel og skru så opp litt ekstra på volumknappen. Tro meg: Det sikrer en enda heftigere filmopplevelse! :)
Bare litt for standard klisjeøyeblikk, samt noe langdrygt enkelte plasser trekker bittelitt ned fra toppkarakter. Bortsett fra det: en aldeles glimrende film!

8/10

"Veit du, jeg så den derre Days of Thunder i går. Den var skikkelig bra laga ass! Men de hadde plassert noen merkelige skapninger som satt INNI bilene da, som visstnok måtte styre dem. DET skjønte jeg ikke...!"

Ingen kommentarer: